neděle 22. února 2015

Francouzské sušenky Sablés


Sušenky všeobecně patří k mým oblíbeným sladkostem. A můžou být jakékoli - čokoládové, kokosové, máslové ... prostě malé a ideální na uzobávání. K jedněm z mých nejoblíbenějších ale patří sušenky typu "sablés" /sablé/, přesněji řečeno máslové sušenky, které se na jazyku jen rozplývají, a do jejichž jemně nasládlé chuti se propašuje slaná příchuť. Vždyť tyto sušenky obsahují nemalé množství soli. A to jim možná dodává tu pravou originalitu.


Po těchto sušenkách sahám vždy, když se ocitnu ve Francii. Původně se tato sušenka pekla ve městě Salbé-sur-Sarthe již od 17. století, takto to uvádí ve svých dopisech markýza de Sévigné, která je dokonce dovezla i na francouzský královský dvůr, kde si na nich pochutnával bratr samotného Ludvíka XIV.

Poměr vynikající chuti ku počtu surovin je téměř směšný. Suroviny by se daly spočítat na prstech jedné ruky (no z druhé použijete jen tři:-)).


Ingredience:
(cca 20 - 30 sušenek, podle velikosti)

140 g másla pokojové teploty (dbejte na to, aby bylo máslo opravdu kvalitní a ne žádná náhražka, jinak skutečné máslové chuti nedosáhnete) - klidně můžete použít rovnou slané máslo
100 g cukru krupice
130 g hladké mouky
130 g polohrubé mouky
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (případně na špičku lžičky vanilky)
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička soli (když použijete slané máslo, sůl vynechejte)
1 vejce rozmíchané ve lžíci vody - tím pak budeme potírat sušenky

Postup:

1) Vyšlehejte cukr a změklé máslo do pěny, přidejte vejce a vanilkový extrakt.
2) Ve druhé mísy smíchejte sypké suroviny - mouky, prášek do pečiva, sůl a lehce vmíchejte do mokré směsi, aby se obě části propojily. Dále propracujte těsto rukama, dokud nebudete mít hladkou jednolitou hmotu. Dejte do ledničky na 1 - 1,5 hodiny.
3) Jak bude těsto vychlazené, předehřejte si troubu na 180°C, rozválejte těsto cca na 5 mm. Vyložte plechy pečícím papírem. Z těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 5 cm. 
4) Jak budete mít 1 plech hotový, dejte sušenky znovu vychladit do ledničky asi na 20 minut - tento krok je skutečně důležitý, protože pokud je nevychladíte, špatně se upečou.
5) Rozšlehejte vejce se lžící vody, vyndejte první várku a potřete ji vajíčkem. Mřížku můžete nakreslit vidličkou (ale samozřejmě nemusí být - ty francouzské ji taky někdy nemají).
6) Sušenky pak dejte do trouby na 12 - 14 minut na střední mřížku. Vyndejte až budou pěkně zlaté.



V uzavřené dóze vydrží i týden. Pokud tedy vydrží :-)







1 komentář:

  1. Sušenky vypadají lákavě ..a mít doma něco na zub se hodí !!! díky za recept ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře.