neděle 11. ledna 2015

Vydatná snídaně s CROQUE-MONSIEUR


V průběhu týdne vypadá moje snídaně velmi chudě a je velmi rychlá, zobnu jen tak něčeho, co je zrovna po ruce, abych měla něco do žaludku. Ale proč neudělat o víkendu výjimku a neposnídat třeba po francouzsku a třeba s dobrotou jako je teplý sendvič "Croque-monsieur".


Se sendvičem croque-monsieur (croquer = křupat, monsieur = pán; takže Křupán :-)) se můžeme ve francouzských kavárnách setkávat už od roku 1910, kdy se poprvé objevil v menu v pařížské kavárny na bulváru Kapucínů (boulevard des Capucins), zdomácněl, stal se velmi oblíbeným a v současné době můžeme najít různé variace. A přesto dodnes nevíme, kdo stál u jeho zrodu a odkud získal vlastně svoje jméno. Ale nám to vůbec nevadí, protože ho milujeme...


K nejzákladnější variantě ale patří verze se šunkou, ementálem a sýrovým bešamelem.

Na 4 sendviče budete potřebovat:

8 plátků amerického toustového chleba, který má větší plátky
8 plátků šunky
4-8 plátků ementálu
dijonská hořčice
sýrový bešamel
strouhaný Gruyère na posypání
provensálské bylinky smíchané se 2 lžícemi olivového oleje

Na sýrový bašamel budete potřebovat :
100 g strouhaného sýra Gruyère
50 g másla
50 g hladké mouky
0,5 l mléka

Postup:

1) Všechny plátky toustového chleba potřete lehce směsí z olivového oleje s bylinkami a dijonskou hořčicí, poskládejte šunku a sýr. Přiklopte ostatními plátky.

2) Připravte si sýrový bešamel - rozpusťte máslo, přidejte hladkou moukou a pomalu míchejte dokud nezačne směs žloutnout. Stáhněte plamen a přilejte mléko a přisypte nastrouhaný sýr. Míchejte dokud se sýr nerozpustí.

3) Bešamelem potřete horní část a boky sendvičů, posypte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do předem vyhřáté trouby na 180° dokud vrchní vrstva nezačne zlátnout.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji všem za milé komentáře.