sobota 28. března 2015

Banánovo-kokosová granola


Jak už jsem tu psala, propadla jsem granole a její přípravě. Baví mě vymýšlet různé kombinace, pokaždé dopadne příprava trochu jinak a proto je vždy granola originální. Nikdy není stejná. A proto mě neomrzí. Předchozí várka oříškovo-skořicové granoly s fíky došla, takže bylo na čase připravit várku novou. Tentokrát s trochu exotickým nádechem a s vůní banánů a kokosu.

Ingredience:
3 hrnky ovesných vloček (používám směs vloček z ovsa, špaldy, žita a pšenice)
1/2 hrnečku kešu oříšků
1/2 hrnečku makadamových ořechů
1 hrnek kokosu
1 zralejší banán
javorový sirup (nebo rýžový sirup) - cca 200 g
100 g másla
1 lžička mleté skořice
1 lžička kardamonu
3 lžíce banánových chipsů
1 lžička soli
1/2 hrnečku kokosového mléka


Postup:

1) Troubu předehřejte na 150° C.
2) V jedné misce smíchejte sypké suroviny (vločky, oříšky a rozmačkaný banán,).
3) V menším kastrolku rozpusťte máslo, přidejte skořici, kardamon, sůl a javorový sirup. Dobře promíchejte, až bude směs dobře propojená. 
4) Tekutou směs nalijte do mísy s vločkami. Přidejte kokosové mléko. Směs dobře promíchejte, aby se tekutá směs dobře vsákla do vloček.
5) Směs rozdělte na plech (pokud máte směsi víc na dva plechy) vyložený pečícím papírem.
Pečte cca 45 minut, než začne směs zlátnou. Průběžně směs promíchejte, aby se vám nespálily oříšky.
6) Mezitím si na pánvi opražte nasucho kokos.
7) Hotovou granolu nechte vychladnout, nakonec přidejte kokos a banánové chipsy. 

Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby granola zůstala pěkně křupavá.



Mějte se, Alena

1 komentář:

Děkuji všem za milé komentáře.