neděle 21. prosince 2014

ZASNĚŽENÉ KOPEČKY



Vánoce budou letos zřejmě povětšinou na blátě a tak tyto zasněžené naprasklé sušenky nahradí sníh alespoň na vánočním stole. Lahodná chuť čokolády a textura připomínající brownies. Jako velká milovnice čokolády jsem zaplesala. Jejich příprava je snadná a rychlá a navíc jim dodává specifickou chuť špetka kardamonu.

 


Suroviny (40 kousků):

200 g kvalitní hořké čokolády (použila jsem 70% čokoládu)
120 g změklého másla
240 g třtinového cukru
240 g hladké mouky
2 vejce
1 lžička vanilkového cukru
1 lžička mletého kardamonu
6 lžic kakaa (doporučuji kakao holandského typu, není tak nakyslé)
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
moučkový cukr na obalení

Postup:

1) Nalámejte čokoládu a rozpusťte ji ve vodní lázni. Jakmile bude všechna rozpuštěná, odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.

2) Rozetřete máslo se třtinovým cukrem, přidejte vejce, vanilkový cukr, kardamon a nakonec vlijte vychladlou rozpuštěnou čokoládu.

3) Ve druhé misce smíchejte sypké suroviny - prosáté kakao (je lepší ho prosít, protože může obsahovat hrudky), mouku, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte až se všechny suroviny spojí. Tuto směs smíchejte s druhou tekutou směsí a vypracujte lepivé těsto, Těsto by nemělo být tuhé, ale mělo by se skutečně lepit.

4) Předehřejte troubu na 200° C. Z těsta vytvořte malé kuličky, které ihned obalte v silné vrstvě prosátého moučkového cukru. Kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechávejte větší rozestupy, protože kuličky pečením naskočí. Pečte asi 10 - 15 minut, dokud sušenky nezačnu praskat. Nepečte je příliš dlouho, jinak nebudou sušenky uvnitř vláčné, ale vysušené.

5) Po upečení nechte vychladnout na plechu.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji všem za milé komentáře.